«Κουαρτέτο» του Χάινερ Μύλλερ στο Από Μηχανής Θέατρο

Είδαμε την παράσταση «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» του Θανάση Σαράντου στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής

Ένας λόγος ζωντανός, κοφτερός, ανεπιτήδευτος, διαχρονικός και επίκαιρος όσο ποτέ, σαν καταπέλτης, σαν χείμαρρος που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας και μας ταρακουνάει, μας εμψυχώνει, μας προβληματίζει!

Γράφει η Ντίνα Καρρά

Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρίσκομαι στην πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» του συγκλονιστικού Θανάση Σαράντου που φιλοξενείται από το Σάββατο 29 Απριλίου στις 21:00 και για 10 μόνο παραστάσεις στην ιδιαίτερη, ζεστή σκηνή του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής. Είναι ένας φόρος τιμής για την προσφορά του μεγάλου Έλληνα αγωνιστή του 1821 και με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του.
Τα Απομνημονεύματα είναι ένα αθάνατο κειμήλιο ύφους, ήθους, λόγου και περιεχομένου.
Ένας λόγος ζωντανός, κοφτερός, ανεπιτήδευτος, διαχρονικός και επίκαιρος όσο ποτέ, σαν καταπέλτης, σαν χείμαρρος που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή μας. Είναι μία ιστορία των συναισθημάτων του ελληνικού λαού, η συνείδηση ενός ολόκληρου γένους! Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, αγράμματος και ταπεινός για την άμαθειά του, μέσα απ” αυτό το απελέκητο γράψιμο, αναδεικνύει μία σπάνια καλλιέργεια και ευαισθησία. Πέρα από την καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων, την κριτική που ασκεί, τον αντίλογο στο ψεύδος και την υποκρισία, τη δίψα για δικαιοσύνη, μας προσφέρει ένα μεγάλο μάθημα εθνικής αυτογνωσίας. Και όλα αυτά, χαράζοντας στο χαρτί τη γλώσσα που μιλάει με τη ρουμελιώτικη προφορά, αποτυπώνοντας την ίδια του τη φωνή με σοφία, εκφραστική αμεσότητα, απλότητα και με τη μαστοριά ενός προικισμένου λαϊκού αφηγητή. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης, μας δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας και μας παροπλίζει με θάρρος, δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πατρίδα μας στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένη. «Ήβραν στην Ελλάδα αλώνι ν΄αλωνίσουν οι ξένες φατρίες».

Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ειδούνε όλοι οι Έλληνες ν΄ αγωνίζονται δια την πατρίδα τους, δια την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά µου και να λένε  «Έχωµεν αγώνες πατρικούς, έχωµεν θυσίες», αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να µπαίνουν σε φιλοτιµίαν και να εργάζονται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας.

Η κριτική μας

Πρώτη φορά παρακολουθώ στο σανίδι το Θανάση Σαράντο και πραγματικά μένω αποσβολωμένη, καθώς έχει τη στόφα του ηθοποιού που σε καθηλώνει, σε ταξιδεύει, σε παρασύρει! Η υποκριτική του δεινότητα είναι πέραν του δέοντος! Με βλέμμα καθάριο, μάτια βουρκωμένα, άψογη άρθρωση, φωνή βροντερή, άλλοτε συγκινητικός, συναισθηματικός και άλλοτε επιτακτικός, βουτάει βαθιά στη γυμνή αλήθεια του Στρατηγού και καταφέρνει στο μέγιστο να μεταλαμπαδεύσει το λόγο του στους θεατές. Ο ίδιος έχει επιμεληθεί και επιλέξει τα αποσπάσματα του πυκνογραμμένου κειμένου-ποταμού του Μακρυγιάννη από την εκδοχή του Γιάννη Βλαχογιάννη, με άξονα ένα ημερολόγιο-χρονολόγιο που παρουσιάζει τις βασικές ιστορικές διαδρομές του ήρωα στην μεταεπαναστατική Ελλάδα. Η σκηνοθεσία του είναι απέριττη, όμως τόσο ουσιώδης, βιωματική και επιβλητική! Οι φωτισμοί από τον ίδιο είναι ατμοσφαιρικοί και η ζωντανή μουσική που ακούγεται καθ΄όλη τη διάρκεια, αποτελεί αλληλένδετο κομμάτι της θεατρικής αφήγησης. Η Σύλβια Κουτρούλη παίζει νέϋ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο και η μουσική της εναρμονίζεται άψογα με το λόγο, ενισχύοντας την ένταση και την τραγικότητα. Τα σκηνικά του Σάββα Σουρμελίδη είναι λιτά, αλλά φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι! Οι χειροποίητες δημιουργίες του είναι στα συν της παράστασης!

Ένας μονόλογος πραγματικό κόσμημα, μία σπουδαία παρακαταθήκη, μία παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες!!! Την προτείνω ανεπιφύλακτα για να νιώσετε και να βιώσετε αληθινά συναισθήματα, αφού τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη – δυστυχήματα εναντίον της πατρίδας και θρησκείας –  θεωρούνται ιστορικό ντοκουμέντο!


Πηγή: http://www.kallitexnes.gr/theatre/idame-tin-parastasi-stratigou-makrigianni-apomnimonevmata-tou-thanasi-sarantou-sto-theatro-vafio-lakis-karalis/